Bijeenkomst nieuw dorpshart Wehl

Door Benno Stevering

WEHL – De kern Wehl is in de afgelopen decennia veranderd. Maar de komende jaren gaat er met betrekking tot de vernieuwing van het dorpshart nog meer  veranderen. Woensdagavond 15 november was er op initiatief van de stuurgroep (bestaande uit van de Dorpsraad Wehl, de Wehlse Ondernemers Verenging en de gemeente Doetinchem) in het voormalige raadhuis een bijeenkomst met de nieuwe procesmanager van de gemeente en wethouder Ingrid Lambregts. Visueel was de dorpskern gepresenteerd met een levensgrote foto op de grond van het voormalige raadhuis. Belangstellenden konden zo als het ware de straten waar het om gaat virtueel inlopen. De kern werd op deze wijze extra nog eens benadrukt.  Zij werd in haar betoog en interactieve sessie aangevuld door Nard Everdeij van de gemeente Doetinchem en Martin Kaal van de Dorpsraad. Verder waren aanwezig ondernemers uit het dorp Wehl en omwonenden van de dorpskern. De Plus supermarkt wil naar de dorpskern  gaan verhuizen Het beleid van de gemeente Doetinchem houdt in dat er in de kern Wehl een potentie is van maximaal twee supermarkten.

De bedoeling is dat ondernemers zich op den duur gecentreerd in de nieuwe kern gaan vestigen. De gevolgen voor wonen, werken en verkeer in het dorp werden tijdens deze avond bespreekbaar gemaakt. In totaal waren er daarvoor een vijftigtal bewoners aanwezig. Voorzitter Martin Kaal van de Dorpsraad Wehl benadrukt dat de leefbaarheid van Wehl en Nieuw-Wehl behouden moet blijven. Meer en onoverzichtelijk verkeer kan spanning veroorzaken onder de bewoners en meer bedrijvigheid ook aantasting van het woongenoot. Neem bijvoorbeeld maar het ongenoegen met betrekking tot foutparkeerders bij de markt of bij evenementen in de kern. De mogelijke verkeersoverlast wordt onderkend en moet opgelost worden. Gedacht wordt daarbij aan eenrichtingswegen of zelfs in het ontsluiten van wegen. Uiteindelijk zullen alle visies samenkomen.’’

De interactieve sessie waarbij de inwoners en ondernemers samen gingen brainstormen, leverden positieve ideeën op met betrekking tot de meest ideale woon-, werk, verkeer- parkeersituatie in de kern van het dorp. Diverse suggesties kwamen voor verbetering van de kern Wehl naar voren, waaronder de concentratie van een versstraat met een bakker, een slager en een groenteman. In de kerk zou in tijden van leegstand een grote markthal met appartementen kunnen komen. Zo werden er lukraak wat ideeën geopperd. De projectontwikkelaar zal met de nodige communicatie met de inwoners van het dorp Wehl de grootte en wensen voor de verplaatsing van de Plus Supermarkt moeten kunnen aantonen. Dat zal uiteindelijk een onderdeel vormen van het bestemmingsplan. De zoektocht en voortgang binnen  het bestemmingsplan valt samen met wonen, werken, bereikbaarheid en leefbaarheid. Met name ook het verkeer en het parkeren in het dorp zal duidelijker en logischer moeten worden. Daarnaast zal Site een passende oplossing bieden voor  de huurders die weg moeten uit de woning waar de nieuwe Plus is voorzien.

Uiteindelijk is de conclusie dat zowel gemeente als de inwoners van Wehl samen op zoek zullen gaan naar verbeteringen. De gemeente en de woningcorporatie zijn nu aan zet.  Wethouder Ingrid Lambregts neemt de uitdaging graag aan. Dit is het moment! De definitieve plannen zijn er nog niet. De gemeente wil actief gaan sparren met de inwoners van het dorp. Voor de communicatie kan men denken aan diverse kanalen, waaronder een twitteraccount, de facebookpagina of de dorpsraad zelf. Zo zijn er uit deze avond nog enkele meedenkers opgestaan voor diverse onderwerpen. Ook de ondernemersvereniging Wehl wil graag meepraten. Iedereen is overigens ook van harte welkom om oplossingen aan te komen dragen.  De plek waar we over praten is goed en de geluiden zijn tijdig aangezet. Maar om concreet nog te denken in oplossingen is lastig. Het doel is om het proces in te gaan en te komen tot concrete voorstellen.

De plannen zijn nog in ontwikkeling. en niet uitgewerkt. De bedoeling is dat we in het eerste kwartaal van 2018 concrete resultaten in het plan kunnen neerleggen, waarna in het voorjaar weer een informatieavond zal volgen. Er is behoefte voor starterswoningen in het dorp.  Indien nodig zullen de plannen moeten worden bijgesteld en zal vanaf omstreeks 2019 de plannen gerealiseerd kunnen worden.

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female”]

Eén gedachte over “Bijeenkomst nieuw dorpshart Wehl”

  1. Hoi Martin,

    Graag ontvangen wij , bewoners kon wilhelminastraat, een uitnodiging voor de volgende geplande bijeenkomst. Op dit moment zijn de verkeersbewegingen zeer hoog in de straat. Volgens telling van de gemeente boven de 1000 per dag. Waarvan ruim 30% te hard rijdt,
    Gezien de plannen voor verplaatsing supermarkt zal dit zonder maatregelen tot grote overlast in de straat veroorzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.