Inzicht in de warmtelekken van uw huis?

avondduurzaamheidOp woensdagavond 23 november organiseerde de Dorpsraad Wehl een openbare informatieavond in de hal van het Oude Gemeentehuis. Tijdens deze avond werd door diverse sprekers ingegaan op het thema energiebesparing en duurzaamheid.

Energieneutraal
Wethouder Frans Langeveld gaf een introductie op dit thema door de ambities en doelstellingen van de gemeente Doetinchem op het gebied van energie en duurzaamheid uiteen te zetten. De gemeente Doetinchem streeft ernaar om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarvoor is het nodig om fors meer gebruik te maken van duurzame energie uit bijvoorbeeld zon, wind en water, maar ook om flink te besparen op het huidige energieverbruik. Daarom heeft de gemeente Doetinchem hiervoor onder meer een gunstige duurzaamheidslening beschikbaar gesteld en het initiatief ‘Goedemorgen Doetinchem’ opgezet.

Energieloket
Daarna werd door Jeroen aan het Rot van het verduurSaam energieloket uitgelegd waarom energiebesparing nodig is en wat de slimste manieren zijn om energie te besparen in huis. Energiebesparing leidt onder meer tot een maandelijkse besparing op de energiekosten, meer behaaglijkheid in huis en een hogere woningwaarde.

Werken in de goede volgorde is hierbij belangrijk. Het begint met het terugbrengen van de energiebehoefte, door bijvoorbeeld het huis goed te isoleren en oude apparatuur te vervangen. De energie die dan nog nodig is moet zoveel mogelijk duurzaam zijn opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of een energiecontract af te sluiten bij de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM). Ook het gebruik van led-lampen of een zuinige HR-ketel zijn goede manieren om energie te besparen.

Energiecoöperatie
Als derde legde Hein van Groningen, voorzitter van energiecoöperatie Echt Energie, uit waarom het belangrijk is om samen te werken als het gaat om energiebesparing. Op veel plekken in Nederland worden zogenoemde ‘energiecoöperaties’ opgericht door lokale bewoners die de handen ineen slaan. Echt Energie ondersteunt deze lokale coöperaties, maar geeft ook individuele bewoners advies over energiebesparing en zonnepanelen. Echt Energie streeft ernaar om per gemeente in de Achterhoek 1 miljoen kWh aan zonne-energie op te wekken.

Energiek Wehl
De Dorpsraad Wehl komt graag in contact met Wehlenaren die zich willen inzetten om duurzame initiatieven in Wehl te ontplooien of zich willen aansluiten bij een energiecoöperatie in de eigen gemeente of één van de buurtgemeenten. Zo kan Wehl op weg worden geholpen naar een duurzaam en energiek dorp. Interesse? Aanmelden kan via e-mail naar secretaris.dorpsraadwehl@outlook.com. Alle ideeën zijn welkom!

Warmtefoto
Tijdens de avond kregen de aanwezigen ook het aanbod om een gratis ‘warmtefoto’ van hun huis te laten maken. Dit is een speciale foto van het huis waarmee zichtbaar wordt gemaakt op welke plekken in het huis warmte verloren gaat. Dit kan voorkomen doordat het huis bijvoorbeeld niet of slecht geïsoleerd is of dat er naden en kieren zitten. Warmtelekken zorgen voor een hogere energierekening, omdat er harder gestookt moet worden.

Aanmelden
De gemeente Doetinchem en het verduurSaam energieloket bieden woningeigenaren in Wehl met een huis die vóór 1980 gebouwd is de mogelijkheid om gratis een warmtefoto van hun huis te ontvangen. Aanwezigen bij de informatieavond konden zich hiervoor direct aanmelden.

Niet aanwezig bij de informatieavond, maar toch een warmtefoto ontvangen? Dat kan! Meld je vóór 9 december aan bij het verduurSaam energieloket via telefoonnummer 0314 – 820 360 of e-mail info@verduursaamenergieloket.nl. Let op: alleen voor inwoners met een eigen woning van vóór 1980!

Hieronder kunt u drie presentaties bekijken en downloaden.

Downloaden (PDF, Onbekend)

Downloaden (PDF, Onbekend)

Downloaden (PDF, Onbekend)

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.