Thema-avond zorg

De zorg verandert. We willen graag dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Hierbij kan een zorgcoöperatie mogelijkheden bieden. Dit willen we graag voor Wehl gaan onderzoeken. De zorgcoöperatie is een burgerinitiatief waarbij iedereen die de zorg afneemt ook lid is van de coöperatie. Leden kunnen mensen in dienst nemen die zorg verlenen. Leden bepalen zelf welke zorg ze afnemen en zijn hierdoor mede-eigenaar van de zorg. De coöperatie heeft geen winstoogmerk. Voor de leden is het vooral van belang dat ze zelf hun zorg kunnen kiezen en dat deze zorg van goede kwaliteit is. Ouderen, chronisch zieken en mensen die een beperking hebben kunnen dankzij de zorgcoöperatie langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

De coöperatie behartigt de belangen van haar leden op allerlei gebieden. Waaronder zorg thuis, kleinschalig wonen, een eetgroep en dagbesteding. Zorg wordt geleverd door professionals maar ook door vrijwilligers en familie. Het is kleinschalig en leden bepalen zelf welke zorg het beste bij hen past. Deze organisaties hebben over het algemeen een kleine overhead waardoor de kosten laag blijven. Door de coöperaties in de wijken en dorpen te organiseren wordt ook de betrokkenheid van de omgeving vergroot. Men heeft zorg voor elkaar. De rol van de overheid is vooral het faciliteren van deze initiatieven.

Niet voor iedereen is de zorgcoöperatie de meest geschikte vorm van zorg. De zorg blijft ook een overheidsverantwoordelijkheid. In verschillende Achterhoekse gemeenten is de omslag gemaakt naar zorg in de buurt. Zorgteams bestaande uit onder meer wijkverpleegkundigen, verzorgenden en hulpverleners verlenen toegankelijke zorg dicht bij de mensen. Ook de zorgteams hebben als doel dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Samen met mensen die zorg nodig hebben wordt gezocht naar een oplossing die het beste bij hun situatie en mogelijkheden past.

Wilt u ook hierover in gesprek. Kom dan naar onze thema-avond op woensdag 13 april in het voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisplein 1 te Wehl. Aanvang om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.